68 Saara Peutere-Heikka

  • opettaja, filosofian maisteri
  • varavaltuutettu
  • ympäristölautakunnan jäsen
  • Jämsän Vihreiden hallituksen jäsen
  • asuu Rekolassa

Elän sukupolvien välissä. Lähestyvä eläkeikä, lapset, lapsenlapset. Siinä raamit, joiden läpi katson Jämsää ja maailmaa.

Olen ikivihreä, vaikka Koijärvi jäikin aikoinaan kokematta. Vihreys on ympäristön ja kaikkien ihmisten yhdenvertaisten oikeuksien ja velvollisuuksien kunnioittamista. Olen Vihreä Jämsä ry:n hallituksen jäsen ja mukana myös Maaseutu- ja erävihreissä. Laajassa pitäjässä maaseudulla asuminen tarkoittaa autoilua ja siksi haluankin edistää biokaasuteknologiaa ja uusiutuvia energiamuotoja. Olen varavaltuutettu ja ympäristölautakunnan jäsen. Huolestuneena seuraan, miten arvokasta pohjavettä suojaavat harjut saavat laillisen soranottolupansa. Vesi voisi olla uusi paperi ja öljy samassa paketissa.

Nuorten työpajat ja oppisopimuskoulutuksen kehittäminen auttavat nuorisotyöttömyyden ja syrjäytymisen torjunnassa. Lähdetään liikkeelle ihmisten osaamisesta, ei osaattomuudesta. Huono-osaisuus ei ole luonnonvoima, jolle ei voi mitään. Perusopetus on kaiken kivijalka.

Asun Jämsänkoskella mieheni kanssa aikuisten puuhamaassa, jota myös vanhaksi taloksi kutsutaan. Pihamaalla tepsuttaa lapinkoiravaari. Lapset ovat jo aikuisia ja lapsenlapsiakin neljä kappaletta. Olen samaa mieltä Kylli-tädin kanssa: lapset on elämän suola, mutta lapsenlapset silkkaa hunajaa.

Lisää suolaa ja hunajaa elämääni saan Kankarisvedeltä, soilta ja metsistä, kirjoista, YLE Areenasta ja Netflixistä, maailmanmenon seuraamista ja satunnaisista käsitöistä. Viime kesänä tutustuin Jämsään uimalla yli kolmessakymmenessä jämsäläisjärvessä. Ensi kesänä pulahdukset jatkuvat. Eurooppaa pidemmälle en ehdi matkustaa ja kesällä en ehdi senkään vertaa. Korpilahti, Koskenpää tai Kuhmoinen saattavat olla ääripisteet.

Juureni ovat syvällä jämsäläisessä savimaassa. Palasin kotiseudulleni takaisin Urho Kekkosen hautajaispäivänä 1986. Tiesin, mitä saan. Pienen kaupungin edut ja hyvät yhteydet suureen maailmaan.

Viimeiseksi työpaikakseni jää Kankarisveden koulun valmistava opetus.

Ota yhteyttä: saara.peutere-heikka@vihreat.fi

Kuva: Kimmo Rampanen, Kuvapalvelu OK